Kirken har en spennende historie, Den nye kirken sto ferdig i 1792 etter ganske mange diskusjoner med grev Ahlefeldt-Laurvig.
Den het Frederiks kirke etter den dansk-norske kongen Frederik VI. Bøndene som hadde ansvaret for å skaffe og kjøre tømmeret til byggeplassen vinteren 1790, hadde problemer med transporten, for den foregikk med hest og slede vinterstid, og vinteren 1790 var usedvanlig snøfattig. Kirken ble malt i oker. Det nye spiret var det bonde og møllebygger Anders Abrahamsen Thorød fra Stokke som var arkitekt for. Legg merke til at jernbanestasjonen og sporet ikke er der - jernbanen kom i 1881. Noen graver måtte flyttes.
Sandar Kirke med kuppeltårn - fra 1864. . Kirken har en spennende historie, bygget omtrent over ruinene av den gamle steinkirken fra 1200-tallet. Den nye kirken sto ferdig i 1792 etter ganske mange diskusjoner med grev Ahlefeldt-Laurvig. Den het Frederiks kirke etter den dansk-norske kongen Frederik VI. Bøndene som hadde ansvaret for å skaffe og kjøre tømmeret til byggeplassen vinteren 1790, hadde problemer med transporten, for den foregikk med hest og slede vinterstid, og vinteren 1790 var usedvanlig snøfattig. Kirken ble malt i oker. Det nye spiret var det bonde og møllebygger Anders Abrahamsen Thorød fra Stokke som var arkitekt for. Legg merke til at jernbanestasjonen og sporet ikke er der - jernbanen kom i 1881. Noen graver måtte flyttes.
I forgrunnen prestegården med uthusbygninger.
År: 1864
Kilde: lardex.net
Sandar kirke ble vigslet søndag 15. august 1792, og fikk navnet Frederiks kirke etter den dansknorske kongen Frederik VI. To år tidligere var den gamle og forfalne romanske steinkirken fra middelalderen revet, forteller Roar L. Tollnes i boken "Byvandring i Sandefjord". Etter kongelig tillatelse ble den nye kirken bygget av tre. Larvikgreven Christian Ahlefeldt Laurvigen med sønnnen og etterfølgeren Frederik bekostet oppførelsen med rundt 10.000 riksdaler. Stedets sogneprest og prost, Andreas Schelven, var pådriver i forbindelse med kirkebyggingen.
Grevens byggmester Horn sto for oppførelsen, byggmester Lind tegnet innredning og inventar. Byggearbeidene tok to år. Kallsboken forteller om kirken: "Den regnes af Skjønnere for den smukkeste Landsbykirke i hele Stiftet."
Kirken har korsformet grunnplan, er tømret, som innvendig er synlig og malt, utvendig kledd med panel. Det opprinnelige tårnet var kort og ble avsluttet med en kuppelform, i 1868 ble det erstattet med dagens spisse tårn.
Foto: Lund, Sven Erik
År: 2019
Kilde: lardex.net
Denne solide kassen og tilhørende tekstskilt av jern står ved porten til Sandar kirke fra Landstads plass. Med årstallet 1734 på skiltet står kassen der som en påminnelse om datidens armodslige tider for store deler av befolkningen. Trolig lå det også en pliktfølelse hos kirkens folk for å gi til de fattige. Vi kan tenke oss at kirkegjengerne før i tiden ikke kunne passere kassen uten å slippe en mynt eller to i den.
Teksten på skiltet over innsamlingskassen av jern lyder:
"Kom christen hid og giv til de fattige. Din gave du i det andet liv din løn af Gud skal have.
Gudstroen var sterk på den tiden, og vi må tro at teksten derfor hadde en betydelig giverappell. Sandar (opprinnelig Sandeherred) kirke ble innviet i 1792, og siden skiltet er fra 1734, kan det og innsamlingsskrinet ha stått ved herredets første kirke, den som ble revet to år før.
Foto: Lund, Sven Erik
År: 2019
Kilde: lardex.net
Steingjerdet rundt Sandar Kirkegård - med jernstakitter faststøpt på toppen, ble oppsatt av Hans Hansen Brønnum ( 1754 - 1850). Han var født på Vestre Råstad. Var sersjant, bonde og prestens medhjelper. Det var han som plantet trærne langs gjerdene og rundt på kirkegården også. I dag er gjerdet mot sydvest erstattet med netting gjerde. Kanskje måtte den brede steinmuren fjernes da "havnesporet" ble til?.
Foto: Moholt, Jon
År: 2021
Kilde: lardex.net