Sandefjord off. sjømannsskole har røtter tilbake til Hans Andersens private navigasjonsskole som ble etablert i 1878. Fra 1897 fikk man eksamensrett. I 1913 søkte Andersen om at hans skole måtte bli offentlig og den skiftet da navn til Sandefjord offentlige Sjømannsskole, og ble drevet av både Sandefjord og Sandar kommune.
Skolen var delt i en styrmanns- og en skipsføreravdeling. Siden 1916 har skolen holdt til i Kirkegata 2. I 1952 ble bygningen utvidet nordover og allerede i 1962 ble bygningen ytterligere utvidet nordover i Kirkegata.
I 1974 ble skolen nedlagt og flyttet til Tønsberg.
29.09.1936: Tilhører Sandefjord Kommune. Faste eiendommer. Bad og vaskeribygningen.
02.12.1937: Kirkegaten 2 ble tidligere benyttet til bibliotek. Får inntil videre benyttes av Sanitetsforeningen, Husmorforeningen, N.K.F.V., Y.K.K. og Sangforeningens Dameklubb. Vaktmesterboligen blir således ledig.
30.09.1937: På Venstres valgliste, stuertskolebestyrer N. Schrøder-Nielsen.
Et vanlig trekk ved starten av eldre yrkesskoler er at de begynner i det små på initiativ av samfunnsbevisste og faglig engasjerte privatpersoner. Det neste som skjer, er at det søkes om offentlig støtte, som blir mer eller mindre velvillig imøtekommet, men uten at myndighetene nødvendigvis er pådrivere i arbeidet. Slik var det da Johan Bryde i 1893 grunnla "Sandefjords Stuertskole" og gjennom et par tiår sterkt bidro til å sikre dens drift.
Johan Bryde ble født i 1858, noen få år etter at faren, Johan Mauritz Bryde, var kommet til Sandefjord. J. M. Brydes far var en dansk skipper, som kjøpte gården Tangen på Veierland og slo seg ned der. Skipperen, Johan (John) Bryde, kom ifra enkle landsens forhold på Sjælland, der hans far, Johan Mauritz Johansen (f. 1783) opparbeidet en såkalt "brydegaard", norsk nybrott, og her er opprinnelsen til slektsnavnet, som kommer av "bryde" = bryte (jord). Det skulle etter hvert bli flere "nybrotts-menn" i den slektsgrenen som fikk sitt virke i Vestfold.
Johan Brydes posisjon i skipsfartskretser førte til at han ble medlem av en statlig sjømannskomité, som bl.a. arbeidet med maritime skole- og velferdssaker. Han hadde derfor et utmerket utgangspunkt da han ble tent av ideen om å starte en skole til utdanning av skipskokker og stuerter. Dette skjedde sannsynligvis etter at han var blitt kjent med de nyopprettede stuertskolene i Storbritannia, der den første skolen var kommet i gang i slutten av 80-årene. Den ble startet av en del skipsredere i Glasgow og var et rent privat foretagende. I 1892 kom liknende skoler i Liverpool og London og da med statsstøtte.
Men også andre steder utenfor Norges grenser var man i sjøfartskretser opptatt av denne skolesaken. En skibsførerforening i Pensacola, Florida, henstilte således til Norsk Skibsførerforening om å opprette "kokeskoler" for stuerter, og en liknende forening i Hamburg pekte på det samme behovet. Man mente at tiden nå var inne til å gi vordende skipskokker og stuerter den samme muligheten til utdannelse som navigatører og maskinister, og det var dette resonnementet som lå til grunn for at Johan Bryde på et møte i 1892 anmodet den lokale avdelingen av skipsførerforeningen om å arbeide for opprettelsen av en maritim kjøkkenskole.
H. P. Magnus Andersen (1857-1938) arbeidet siden med å revidere lov- og regelverket omkring sjøfarten, var landets første sjøfartsdirektør og er ellers kjent for at han i 1893 seilte en kopi av Gokstadskipet til verdensutstillingen i Chicago. Norsk Sjøfartsmuseum har æret ham med en skulptur. I sin redaksjonsartikkel "Skibsproviant. Skibskokke" i NST 10. juli 1890 uttalte Andersen seg om sjøfolks kosthold og tok utgangspunkt i et foredrag som en britisk skipskaptein nylig hadde holdt i London. Etter å ha pekt på at mulighetene for å skaffe frisk og næringsrik proviant var blitt betydelig bedre, beklaget kapteinen at dette ennå ikke hadde resultert i mer velsmakende og nærende skipskost. Grunnen var, mente han, "uhensigtsmæssig" proviantering og ukyndige kokker.
Lørdag 28. januar 1893 kunne man i "Sandefjords Tidende" lese denne annonsen:
"Norsk Skibsførerforenings ugentlige Møder afholdes hver Tirsdag Ertermiddag kl. 5 i Fru Birkelands Hotel. Talrigt Fremmøte ønskes Tirsdag 31te dennes. Opprettelsen her paa Stedet af en Kogeskole for Stuerter, foreligger til Behandling. Johan Bryde, p.t. Formand".
Det er sannsynlig at et flertall av medlemmene fulgte formannens oppfordring og møtte frem i foreningens faste møtelokale denne siste januardagen i 1893. "Fru Birkelands Hotel", senere "Grand Hotel", lå i den gamle Kirkegaten, nå Skolegaten. Bygningen ble siden "Maskinistenes Hus".
På møtet ble det valgt en arbeidskomité med fire medlemmer: skipsførerne Christophersen, Jørgensen, Horland og G. M. Bryde (bror av Johan Bryde), som ble komiteens formann.
Komiteen arbeidet beundringsverdig hurtig, og allerede 2. februar gjorde den kjent i byens to aviser at det ville bli satt i gang et stuertkurs hvis et tilstrekkelig antall elever meldte seg. To dager senere ble det avertert etter skolelokaler, og de påmeldte elevene ble bedt om å møte i "Raastads forrige gaard fredag form. kl. 9". Den første skoledagen ble dermed fredag 10. februar. Gården der skolen hadde lokaler de fire første ukene, lå på Steentorvet (Chr. Hvidts Plass), nå Storgaten 21, som er byens eldste murgård. Den ble oppført etter brannen i 1882 av Hans Christian Olsen Raastad fra Breiholt i Stokke, men hadde siden hatt andre eiere.
Etter at det fire ukers prøvekurset var avviklet ved skolen i Sandefjord på ettervinteren 1893, startet forberedelsene til det første ordinære kurset, som skulle vare ca. 10 uker. Den 19. september ble det annonsert at skolen "gjenoptager sin Virksomhed mollem 8de og 15de October", og videre at "Indmeldelse skjer til Johan Bryde, Sandefjord eller Skolens Lærer Hr. A. H. Andersen, Langesund".
12 elever meldte seg, og 16. oktober startet kurset i daværende Storgaden No 109A. Når Kongensgate også har vært nevnt som skolested høsten 1893, skyldes dette sannsynligvis at Storgaden 109A lå i en senere forlengelse av Kongensgate. Den lange husrokken med større tregårder øverst i Storgaten slapp såvidt å bli flammenes rov under storbrannen i 1900, men da den røde hane gol 15 år senere, brant 7 gårder, og blant dem var 109A. Ved ny regulering etter brannen ble Kongensgate ført igjennom til Bjerggaten over branntomten til 109A, som med andre ord lå vegg i vegg med Storgaten 21 (tidl. 109B), der prøvekurset var et halvt år tidligere. Storgaden 109A var en 2 1/2 etasjers bygning med utseende omtrent som de få gjenværende tregårdene i gaten, og den huset stuertskolen og dens internat til og med 1902.
Det neste skolestedet var Badehusgaten 19, der nytt kurs startet 5. januar 1903. Huset, en toetasjers trebygning, er i dag Thor Dahls gate 19 på hjørnet ved Sandefjord Barneparkering. Her var det skole i to år inntil elevene for første gang møtte i Kongensgate 12 (nå Tørnby Sko A/S) 4. januar 1905. Læreren, A. H. Andersen, hadde kjøpt denne bygningen og eide den til 1914.
l 1911 var skolen igjen på flyttefot. Ifølge den eldste eksisterende møteprotokollen fra 1910 ble det holdt styremøte i november 1911. Her meddelte Johan Bryde at han for egen regning hadde kjøpt Badehusgaten 17 og latt foreta nødvendige forandringer og innredninger, slik at et kurs hadde begynt noen uker tidligere. Huset, som senere ble revet, lå på den lille åpne plassen eller nedkjøringen til Næss Auto A/S' bilhall litt nordenfor skolens tidligere lokaler i Badehusgaten 19.
Oppholdet i Badehusgaten 17 varte bare et par år, for da skolens nye lærer, Nicolay Schrøder Nielsen, startet sitt første kurs høsten 1913, var skolen flyttet til Skippergaten 5. Her hadde styret leid lokaler hos Borge Hansen (tidl. pensjonat), og leien for vinterens to kurs var kr. 150,-.
I 1916 avsluttet skolen til syvende og sist (bokstavelig) sitt nomadeliv ved å bli bofast i Kirkegaten 2, nybygd for skolen.
Høsten 1993 er den tidligere maritime skolen en videregående skole, som hovedsakelig utdanner personell til hotell, restauranter o.l., men gir også en ettårig utdanning til forpleiningssjefer på skip, oljeplattformer og til lignende stillinger i landbaserte virksomheter. Kurset har jevnlig elever fra Befalskolen for marinen, Horten.
Ved skolestart 1993 er det i alt 290 elever, fordelt på 20 ulike kurs, og det er 52 ansatte, derav 41 lærere.
(Artikkelen er "sammensydde" klipp fra jubileumsboken "Sandefjord kokk- og stuertskole 100 år 1893-1993" av Einar Salmén, utgiver.- Vestfold fylkeskommune.
Kilde: Sandar Historielag.
Trykk på de enkelte bildene for mer informasjon.
Bygningen for Sandefjords Sjørnands- og Stuertskole ble oppført i 1916 og ble tatt i bruk på nyåret 1917. Den sorte kulen på takmasten var byens «tidssignal». Kl. 11.55 ble den heist opp og firt ned igjen kl. 12.00.
Trebygningen nedenfor tilhører Hotel Kong Carl.
År: Ukjent
Kilde: lardex.net
Anders Henrik Andersen
Stuertskolelærer, kokk-og lærebokforfatter A.H. Andersen kom til verden nyttårs-dagen 1865 i det gamle ladestedet Langesund ytterst i sagaens Grenmar, senere Langesundsijorden. Omkring år 1400 var Langesund - ifølge Alexander Bugge - en av landets viktigste havner, “mere søkt av utenlandske fartøier end Sandefjord og Kobbervigen”, og her lot Tordenskiold bygge sin kjente fregatt “Løvendals Galley" (1712)Som sin oppdragsgiver, Johan Bryde, ble Andersen sjømann i ung alder, og uten at det kan dokumenteres, er det sannsynlig at han seilte på skip som tilhørte Bryde da skipsrederen ansatte den 28-årige stuerten som landets første kokk- og stuert-skolelærer.
Etter å ha nedlagt et arbeid som var av grunnleggende betydning for hele skolearten, sa Andersen opp sin stilling, drog på hvalfangst og ble omsider fangstbestyrer for A/S “Laboremus”, et sandefjordsselskap tilhørende Dannevig & Co., som rundt 1910 fikk konsesjon på å drive hvalfangst ved Syd-Shetland. Selskapets første kokeri var et seilskip, ombygget i Porsgrunn, og 6. oktober 1910 seilte det ut ifra
Langesund med A.H. Andersen som fangstbestyrer. Skipet hadde fått navnet “Roald Amundsen" etter polarforskeren, som med “Fram" var på vei sydover. Ekspedisjonen med det lille seilskipskokeriet gikk til farvannet ved Syd-Shetland, og driften her er i hvalfangsthistorien blitt betegnet som en pionerinnsats.
Neste sesong satset A/S “Laboremus" atskillig sterkere, da selskapet i 1911 lot ombygge et stort dampskip til hvalkokeri og skaffet tre nybygde hvalbåter. I sesongen 1911/12 satte kokeriet rekord i produksjon av hvalolje på ett flytende kokeri. Roald Amundsen-navnet var blitt overført til det moderne kokeriet, og den tidligere stuertskolelæreren var fremdeles fangstbestyrer.Ifølge en velorientert muntlig kilde opplevde Andersen et meget dramatisk forlis i nærheten av Syd-Shetland, da kokeriet han var om bord i, brakk i to og sank. Andersen og hans unge nevø måtte hoppe i sjøen og ble plukket opp av en hvalbåt. Denne hendelsen er - så vidt vites - ikke blitt omtalt i litteraturen om norsk hvalfangst i Antarktis.
I november 1927, da Andersen var om bord i S/S “Oural” på hjemvei fra Det fjerne Østen, døde han av hjerteonde, og hans båre ble senket i Det indiske hav. Her hjemme fikk han et verdig ettermæle, og han har en stor del av æren for at Sandefjord kokk-og stuertskole fikk en solid start.
Kilde: Sandefjord kokk og stuertskole 100 år.
År: Ukjent
Kilde: lardex.net
Oscar Hansen var født i Sandefjord 17. mai 1862 og kom i sitt lange liv til å yte en fortjenstfull innsats på flere områder. Som mange andre gutter fra byen og distriktet gikk han tidlig til sjøs og gjorde tjeneste i byssa som 15-åring. Han avanserte til stuert og og gjorde tjeneste på hvalstasjoner på Hebridene og Færøyene, senere bl.a. på briggen “Brian”, som han også hadde rederansvar for. På vei til England med is forliste skuta i Den britiske kanal, og besetningsmedlemmene fikk bare med seg skipskompasset da de under akutt livsfare måtte gå i livbåten. Etter noen år til sjøs gikk Hansen i land, ble aspirant ved infanteriets underoffiserskole og tok senereeksamen der.Imidlertid avbrøt
han sin tjeneste i infanteriet og virket noen år som predikant i Den indre sjømannsmisjon, vesentlig i Nord-Norge. Forkynnervirksomheten fortsatte han med også etter at han var blitt lærer ved stuertskolen og hadde slått seg ned på Huseby i Sandar.
Hansen fikk stor anerkjennelse for sitt virke ved stuertskolen, og spesielt da styreformannen, konsul Johan Bryde, takket ham ved eksamensmiddagen 20. mars 1913. Skolen "hadde - ved Herr Hansens Evne til at lede og bibringe Eleverne Kundskaberne - vundet saa langt frem i Søkning og godt Omdømme, at der ikke kune siges for meget godt om hans Fortjenester av denne Gjerning”. Bryde avsluttet sin takketale med å ønske Hansen alt godt i hans nye stilling som proviantmester på Den Norske Amerikalinjes første skip i fast fart på USA, titusentonneren D/S “Kristianiafjord", der Hansen var blitt ansatt i konkurranse med en mengde søkere.
Oscar Hansen var en fremragende sanger, og allerede i tiden som underoffisersaspirant sang han ved operaforestillinger i Kristiania, der han deltok sammen med sangerinnen Christina Nilsson, Sveriges mest berømte sangerinne på den tiden. På sin skiftende og interessante livsvei var han dessuten bestyrer ved sjømannskirken i South Shields.Men Oscar Hansen satte spor etter seg også i sin hjembygd, der han var en markant skikkelse, som ble sterkt savnet da han gikk bort 93 år gammel.
År: Ukjent
Kilde: lardex.net
Nicolay Schrøder-Nielsen
Lengst tid som lærer og bestyrer hadde Nicolay Schrøder-Nielsen med en tjenestetid som dekker en tredjedel av skolens hundre år. Han ble tilsatt i 1913 og var ved skolen frem til høsten 1946.Schrøder-Nielsen var født 10. juli 1878 i Lillesand og vokste opp i det rike seilskutemiljøet på Sørlandet. Hans tenåringsliv ble merket av en alvorlig hendelse da han som førstereisgutt falt ned fra riggen på en skute. Etter flere måneders sykehusopphold i Sidney i Australia kunne 16-åringen endelig forlate hospitalet, fikk være med et skip til Kristiansand og stod en dag helt uventet hjemme i Lillesand, der han med glede og vemod ble hilst velkommen av sin mor, som var blitt enke under sønnens problemfylte førstereis. Han tok stuerteksamen i Sandefjord i 1895 og gikk i baker- og konditorlære i Kristiansand. Etter et opphold i Amerika tok han i 1905 handelsskoleeksamen ved Otto Treiders Handelsskole i Kristiania og slo seg siden ned i hjembyen, der han hadde bakeri og kolonialforretning, som han fortsatte å drive også et par år etter at han var kommet til Sandefjord. På tross av et travelt yrkesliv, læreboksarbeid m.m., fant han tid til å delta meget aktivt i byens religiøse liv og i lokalpolitikken. Han hadde formannsverv i Sandefjord menighetsråd og i indremisjonen, var i en årrekke kretskasserer i Vestfold krets av indremisjonen, deltok i “Blå Kors”-arbeidet og var en tid formann i forsorgsstyret og medlem av Sandefjord bystyre og formannskap.
Foruten å være en av de to forfatterne av “Matstell til sjøs", syslet Schrøder-Nielsen også med annen skribentvirksomhet. Han skrev dikt og
prologer, og i 1939 fikk han antatt en liten ungdomsroman på Indremisjonsforlaget i Oslo. Boken, “Gunnar på førstereis”, bygger på forfatterens egne erfaringer når han fører leseren inn i en følsom unggutts opplevelser og utvikling i et barskt seilskutemiljø og som pasient på et hospital i Brasil. Å drive kostholdsskole under okkupasjonsårenes strenge matrasjonering og uten fornying av utstyr og inventar bød på store problemer og ble en sterk personlig belastning. Dette- og en del motbør i arbeidet med en rask rehabilitering av skolen etter krigen - slet på kreftene. Før oppnådd pensjonsalder trakk han seg derfor tilbake og avsluttet i 1946 sitt lange og fortjenstfullc virke for skolen og skipsfarten. Nicolay Schrøder-Nielsen døde 14. januar 1947, og hans gravferd gikk fra Sandefjord kirke.
År: Ukjent
Kilde: lardex.net
John Pedersen Kjøll ble født 18. oktober 1907. Hjembygden var Eide på Nordmøre, en kystkommune langs Kjølfjorden og Komstadfjorden mellom Kristiansund og Molde. Etter framhaldsskole i Eide var han senere elev ved Høgtun Folkehøgskole iTorvikbukt på Nordmøre. I 1925 gikk han for første gang til sjøs da han mønstret som kjøkkengutt på et skip som var bestemt for Syd-Georgia. Her var han i fire år assisterende kokk på Prins Olav landstasjon, som tilhørte det engelske selskapet “Unilever". I 1929 var Kjøll elev nr. 801 på Sandefjord stuertskole og avla eksamen i januar 1930 med utmerkede karakterer. Han tok handelsskoleeksamen i Sandefjord i 1942.
Etter stuerteksamen tjenestegjorde han bl.a. som salongstuert på kokeriet S/S “Taffelberg" , som tilhørte den svenske rederen Irvin Johnsons selskap “The Kuergelen Sealing & Whaling Co. Ltd.”, Cape Town. Skipet ble i likhet med Prins Olav landstasjon disponert av A.C. Olsens rederi i Sandefjord, der Kjøll var ansatt i 14 år. Like etter krigsutbruddet i September 1939 lå “Taffelberg” i Bergen. Her mønstret han av og satte dermed punktum for sitt sjømannsliv. Kjøll gikk over i forsikringsarbeid, og under krigen var han agent og inspektør i selskapene A/S “Kalender” og “Hygea”. I årene 1943-46 drev han også en kristelig bokhandel i Horten, men hans livserning var først og fremst knyttet til Sandefjord kokk- og stuertskole, der han var lærer/bestyrer og senere rektor til sammen i 30 år fra 1946 til 1976 (fast ansatt 1947).
I likhet med sin forenger hadde Kjøll en rekke tillitsverv utenom skolen. Han var formann i Sandefjord indremisjon, var formann i indremisjo-
nens kretsstyre og sjømannsmisjonens kretsstyre, var et engasjert medlem av “Broderkretsen på havet” og i “Losje Kong Harald”, og han var vararepresentant til Sandefjord bystyre og medlem av Sandar skolestyre.
Kjølls lange tjenestetid som skoleleder ble preget av store forandringer og av en rik vekst i skolens liv, en utvikling som han selv i høy grad var med å forme, først og fremst lokalt, men også rent generelt for skoleslaget. Med sin medmenneskelige holdning og interesse for hver enkelt elevs velferd var han ofte til stor hjelp for unge mennesker, som av ulike grunner hadde behov for hjelp og støtte, noe de åpenbart har satt pris på, for det finnes knapt noen annen som i ettertid har fått så mange besøk av tidligere elever. Som mangeårig pensjonist er han fremdeles levende interessert i sin tidligere arbeidsplass, der han alltid er velkommen gjest.
År: Ukjent
Kilde: lardex.net