Salommons Utsalg var en skobutikk beloggende i Kongens gate 4, og var et fabrikkutsalg for Salomons Skofabrikk as

 

Les mer
Se bilde av stedet idag

 

Etablert 1893 av brødr. Siegm. og Simon Salomon, først i Lakkegt, senere Grensen, I 1898 sto egen fabrikkbygning i Darresgt ferdig. Skofabrikken ble lagt ned i 1958.

Fabrikken i Darres Gate ved Alexander Kiellands Plass ble utvidet med jevne mellomrom i årene framover. Simon Salomon var direktør til sin død i 1917, etter dette overtok Siegmund Salomon, bosatt i Danmark, hans plass i styret. Han fungerte også som direktør til 1919.

En brann i 1926 ødela store deler av fabrikken. Etter nok en stor brann i1947 ble det oppført en stor ny bygning på tomten. Fabrikken hade før brannen produskjon på 300 000 par sko, beregnet til 8 % av landets samlede skoproduksjon.

På grunn av vanskeligheter med å skaffe nok arbeidskraft i Oslo leide fabrikken en bygning på Skarnes hvor 40 nåtlersker sydde overlær.

Produksjonen av sko ble lagt ned i 1958 etter mange års underskudd i driften. 200 arbeidere og funskjonærer mistet jobben.

Salomons Skofabrikk ble etter dette en stor grossist i skobransjen med egne kjedebutikker. Dette ga i 1960 pluss i regnskapene for selskapet for første gang på mange år.