Sandefjord sjøfartsmuseum var en gave fra konsul Lars Christensen til Sandefjord by. Det ble overlevert 23. mai 1957, da giveren selv orienterte om museet, dets formål og innhold. Bygningen med adresse Prinsens gate 16 fremsto da i nyrestaurert og nymalt stand.
En utvidelse av museet kom da et tilbygg i moderne arkitektur, tegnet av arkitekt Roar L. Tollnes, ble innviet 23. juni 1966. Mellom de to museumsbygningene ble anlagt en korridor på kjellernivå.
Prinsens gate 16 har en historie fra 1838, da skipper , senere kjøpmann og reder fikk den oppført som butikk og bolig. I 1923 ble bygningen kjøpt av kommunen som prestebolig og -kontor. Opp mot 2010 ønsket kommunen å nedlegge sjøfartsmuseet og selge begge bygningene for å skaffe midler til utvidelse av Hvalfangstmuseet.
Sjøfartsmuseet er altså forlengst nedlagt og overatt av privat eier som holder begge bygningene i god stand og i aktiv bruk til kulturformål. Det eneste som er igjen av Sjøfartsmuseet er en ruff, altså en mannskapslugar, med køyer og spisebord, slik den kunne være på et seilskip.
Bildet er tatt fra der Sandefjordsveien går i dag, og vi kan se at Kongens gate går videre forbi museet. Før Sandefjordsveien ble anlagt, gikk den vestover helt til krysset Ekeberggt./C. A. Larsens gate.
I venstre bildekant ser vi inn i dagens (2019) øvre del av Kongens gate, der det gamle trehusmiljøet fortsatt er godt bevart.
Foto: Jørgensen Fotograf
År: 1957
Kilde: lardex.net
En del av kulturkvartalet ved Dag Solstads plass
Bildet viser de to bygningene Prinsens gate 16 og 18, begge utgjorde Sandefjord Sjøfartsmuseum mellom 1957 og ca. 2005. Etter at Bakgården a/s v/Steinar Hvitstein kjøpte dem i henh.vis 2010 og 2015, har begge vært brukt til kulturformål. Nr. 16 med navnet "Villa Kultura" har en rekke rom som leies ut til foreninger og kontorer, mens nr.18, som kalles "Rukla", er arena for konserter, foredrag, utstillinger og utleie til selskapsarrangementer.
Kilde: lardex.net
Prinsens gate 16 ses her i like velholdt stand som da konsul Lars Christensen overrakte sin flotte gave til byen i form av Sandefjord sjøfartsmuseum 23. mai 1957. Den gangen var bygningen helhvit. Det gamle seilskipsankeret, som før lå ved husets vestre langside, pryder nå plassen som har fått navnet Dag Solstads plass. Pryder plassen gjør også den flotte veteranbilen, antagelig en Buick av sen førkrigsårgang.
Da Sandefjord kommune besluttet å avvikle sjøfartsmuseet og selge bygningene, var det Steinar Hvitstein som sørget for å kjøpe. Han eide fra før flere gamle trehus i strøket. Med sin interesse for bygningsbevaring, historie og breddekultur falt det naturlig for ham å la bygningene bli fylt med folkelige kulturaktiviteter.
"Villa Kultura" ble navnet på det tidligere sjøfartsmuseet. Der er det rom i flere størrelser som leies ut til foreninger og kontorbaserte virksomheter. Den nyere delen av museet, tegnet av arkitekt Roar L. Tollnes og innviet 23. juni 1966, fikk navnet "Rukla". Det er blitt en arena for konserter, foredrag, utstillinger og private selskapsarrangementer.
Kilde: lardex.net
Bildet viser tilbygget til Sandefjord sjøfartsmuseum, Prinsens gate 18. Også denne bygningen ble gitt som gave til byen av konsul Lars Christensen, i likhet med at han skjenket den ferdig restaurerte og innredede hovebygningen i 1957. Arkitekt Roar L. Tollnes, kjent drivkraft i Sandefjords kulturliv, samt lokalhistoriker, fikk den ære å tegne tilbygget sammen med sin kollega arkitekt Skottun. Innvielsen skjedde 23. juni 1966.
Over det høye, smale vinduet ser vi en skulptur. Den heter "Fortuna", er utført i bronse av kunstneren Odd Hilt, og gitt av Sandefjord kommune. Den ble forøvrig premiert som nr, 3 i konkurransen om Hvalfangstmonumentet.
Bygningen har i dag navnet "Rukla" og er å regne som et kulturhus for konserter, foredrag, utstillinger og arrangementer av privat og offentlig art.
I venstre bildekant ser vi litt av Sandefjordsveien med fire kjørefelt, anlagt på slutten av 1970-tallet. Før denne kom gikk Kongens gate forbi murveggen vi ser og helt til Ekeberggata, der den møtte C. A. Larsens gate.
Kilde: lardex.net