byvåpen

Sandefjords Historie

Om vår nettside

STORGATA 18

Storgata 18 fortsetter opp Storgata etter Chr. Hvidts Plass

  • Navigasjon:
  • SANDEFJORDS HISTORIE
  • SANDEFJORD RUNDT
  • Områder i sentrum
  • Storgata
  • Storgata 18
Se bilde av stedet idag
  • Bilde av Storgata 18

    Storgata 18

    Ut fra datoen dette postkortet er skrevet kan vi gå ut fra at det er utgitt tidlig på 1900-tallet. Dessuten ble de to bygårdene til venstre oppført like etter 1900. Noe annet vi legger merke til er telefonstolpene med færre ledningsholdere enn på et annet postkort vi viser. 
    Det er altså baker Halvorsens gård, Christopher Hvidts plass 3, til venstre, deretter Storgata 18 med J. Jensen & co. på fasaden, møbelforretningen i gårdens neste halvdel, som ses på et annet bilde, er ikke kommet ennå. Til høyre for nr. 18 ses skilt vi dessverre ikke kan tyde. Deretter kommer Melsomgården helt inn til byens nordøstre grense, før vi ser Sandeherred Sparebanks bygning fra 1898, der banken hadde sin virksomhet til 1919.
    I høyre bildekant er det trolig litt av skipsreder Christian Lorents Sørensens hus, Storgt. 25, vi ser. Det var forøvrig han som ga Christopher Hvidts plass i gave til byen. 
    Ved Thaulowfonten legger vi merke til en av datidens gatelykter, som ble tent og slukket i mørketiden av en vandrende vekter.

     

     

    Foto: Berg & Höegh, Kristiania.

    År: 1904

    Kilde: lardex.net

  • Bilde av Kafe i Storgata 18 ??

    Kafe i Storgata 18 ??

    Hva fantes bak skiltet J. Jensen & Co.?  Vi har tidligere gjettet på at J. Jensen & Co kan ha vært en slags serveringsbedrift, dvs. kafé eller kaffestue. Når vi vet at Hvidts plass i gamledager var en viktig holdeplass for rutebiler på nord- og østgående ruter, var det kanskje ikke så dumt å ha en kafé her. På den annen side var det ikke vanlig at slik etablissementer hadde så iøynefallende fasadeskilting.
    Vi får la det spørsmålet stå åpent til vi har funnet et firmaregister som kan fortelle mer.

    I de samme lokalene kom Albert Furustad inn med kolonialforretning

    År: ca 1925

    Kilde: lardex.net

  • Bilde av Storgata 18

    Storgata 18

    Det første huset på venstre side kjenner vi igjen som baker Halvorsen-gården med adresse Christopher Hvidts plass 3. Den neste er Storgata 18 i gårdens opprinnelige utseende. To firmaer deler 1. etasje, J. Jensen & co., som vi gjerne vil vite noe om, og en møbelforretning. Kanskje begge finnes oppført i et firmaregister eller telefonkatalog, om de hadde telefon.
    Melsomgården med adresse Storgata 20 ligger der som den fortsatt gjør. Denne var ladestedet Sandefjords nordligste eiendom, forteller Roar L. Tollnes i sin bok "Byvandring i Sandefjord". Nordenfor ligger Sandeherred med sin egen kirke.
    I høyre bildekant ser vi "Sperregården", Storgt. 23, med antatt byggeår 1880. Den har mange bygningsdetaljer som minner om sveitserarkitektur, Den slapp unna en større bybrann i 1882 som ellers tok med seg flere trehus nedover i Storgata.
    En visergutt med en av datidens tunge drakjerrer ser vi også i bildet, foruten spaserende personer i tung bekledning. 

     

     

    År: 1930

    Kilde: lardex.net

  • Bilde av Albert Furustad til venstre i bildet.

    Albert Furustad til venstre i bildet.

    Albert. Furustad annonserte seg som assortert kolonialforretning. Det innebar nok at butikken som lå sentralt i byen hadde et bredt utvalg av kolonialvarer. Butikken hadde ikke selvbetjening som en konkurrent rett over i Storgata 25 - Hans Sperre hadde.
    Vi tror driften fortsatte til ut på 1960-tallet. Både om denne og nabobutikken mottar vi gjerne opplysninger fra leserne.

    År: ca 1938

    Kilde: lardex.net

  • Bilde av O. Staalstrøm, forgyller & rammeverksted

    O. Staalstrøm, forgyller & rammeverksted

    Kvittering fra 1939.

    År: 1939

    Kilde: lardex.net

  • Bilde av Rismyhrs Kafe / Storgata 18

    Rismyhrs Kafe / Storgata 18

    Bildet viser Interiøret i 1946.

    Rismyhrs Kafe  lå i Storgate 18, til venstre litt ovenfor Chr. Hvidts Plass. Det var et innlukket portrom hvor inngangen til kafeen var plassert.
    Kafeen ble etablert, eid og drevet av Artur Rismyhr på slutten av 1930 tallet - sannsynligvis i 1938. Da Rismyhrs kafe  var et rimelig spisested også under den andre verdenskrigen, ble den også mye besøkt av tyske soldater.
    Artur Rismyhr var født i Kodal i 1920 og døde i 2000. Han drev også i mange år Vøra Badestrand og campingplass.

    Kilde: Rismyhr, Yngve

    År: 1946

    Kilde: lardex.net

  • Bilde av Albert Furustad / Christopher Hvidts plass med adresse Storgata 18

    Albert Furustad / Christopher Hvidts plass med adresse Storgata 18

    Storgata 18 er nærmest en del av Chr Hvidts Plass, men er en forlengelse av Storgata.
    På bildet ses en fotoforretning og Alb. Furustad kolonial.

    Mønnerød Kafe holdt til i Storgata 18 og i 1936 var det Arnhild Rismyhr og Olaug Berggren som drev kafeen.

     

     

    År: 1950

    Kilde: lardex.net

  • Bilde av Arth. Rismyhr AS holdt til i Storgata 18 - indre gård

    Arth. Rismyhr AS holdt til i Storgata 18 - indre gård

    Annonse for arkivskap  i 1954.

    Foto: Sandefjords Blad

    År: 1954

    Kilde: lardex.net

  • Bilde av Storgata 18

    Storgata 18

    Vi tar damenes påkledning som tegn på at bildet er tatt på 1950-tallet. Thaulowfontenen mangler helt, den står på kommunens lager. Fra venstre ses hjørneinngangen til Ivar Halvorsen, deretter en ukjent butikk med vareutstilling i begge  vinduer, før Alb. Furustad kolonial i Storgata 18.
    På høyre side av portrommet vet vi at Arthur Rismyhr drev kafé etter krigen. Senere kom et annet serveringssted, først tror vi det het Kvikklunsj, deretter kom Ringbaren, som var en moderne snackbar.
    Etter den kom Fotograf Arveschoug a/s i 1968 med fotobutikk mot gaten og atelier inne i gården. Da firmaet flyttet ned til Sandefjords Blads tidligere lokale i 1979, kom Johnny Hansens kontormaskinfirma inn her. Melsomgården fra ca. 1805 ligger der fortsatt. Det var langs Ole Sørensen Melsoms tomtegrense at Sandefjords bygrense gikk til 1. januar 1968, da sammenslutningen med Sandar skjedde.
    Neste hus, etter Melsomgården, er der mange vil huske at O. B. Andersen drev sin sjokolade-, tobakk- og bladbutikk på 1950-tallet. Samme type butikk fantes samtidig i sveitserhuset med Tiedemannskilt og markise på fasaden. Det huset ble oppført i 1898 av Sandeherreds Sparebank, som holdt bank her til 1919, da den flyttet til hjørnet Kongens gate/Jernbanealleen. En beskrivelse av det huset kan leses under Butikker/varehandel.
    I høyre bildekant ser vi det villvintildekkede huset til doktor Goller. Nå er det for lengst borte til fordel for Hvidtgården med kafé i første og leiligheter i øvrige etasjer.

     

     

    Foto: Aune postkortforlag

    År: ca 1955

    Kilde: lardex.net

   

Innhold og bilder: © 2023 - Lardex

×
×
×
stort bilde