byvåpen

Sandefjords Historie - Lardex

  • Hovedsiden
  • Nyheter
  • Søk

CHR. HVIDTS PLASS

Thaulowfontenen

  • Navigasjon:
  • SANDEFJORDS HISTORIE
  • SANDEFJORD RUNDT
  • Områder i sentrum
  • Christopher Hvidts Plass
  • Chr. Hvidts Plass
Se bilde av stedet idag
  • Bilde av Bussholdeplass / Chr. Hvidts Plass

    Bussholdeplass / Chr. Hvidts Plass

    År: ca 1922

    Kilde: lardex.net

  • Bilde av Bussholdeplass / Chr. Hvidts Plass

    Bussholdeplass / Chr. Hvidts Plass

    Dette bildet må være fra rutebiltrafikkens pionértid i Sandefjord. En treffende beskrivelsen av denne finner vi i Sandefjords historie av Finn Olstad. Ved inngangen til 1920-årene var hest og kjerre vanligste fremkomstmiddel, selv om bygdeveien var åpnet for biltrafikk i 1913. I 1920 kom den første rutebilen, og den gikk i rute mellom Sandefjord og Kodal/Andebu. I 1924 var det rutebiler på åtte strekninger mellom byen og nærliggende områder, i 1927 fjorten, og i 1930 hele atten, skriver Olstad.
    Rutebilene var selvsagt av stor betydning for å frakte bygdefolk og gods til og fra byen, og vi kan jo tenke oss at dette hadde stor innvirkning på omsetningen i byens butikker og serveringssteder.
    Av bilene på bildet er det vel bare den med skiltet Larvik - Sandefjord som ligner på en rutebil. De to andre ser mer ut som store personbiler av  amerikansk fabrikat. Hvor lenge det var holdeplass for rutebiler på Chr. Hvidts plass, vites ikke. Dette bildet er nok fra trafikkens tidlige år.
    I en annonse fra 1928 for Gustavsens ominibus- og bilruter leser vi at rutene til Haukerød, Hotvedt, Breidablik - Hunstok, Bugaarden - Lasken, Krokemoen - Skolmerød, Strand, Enge - Aarø og Lahelle hadde Hvidts plass som utgangspunkt.
    I samme avis var det annonse om rutetider også for Søren Bergan og Julius Dalen. Bergan hadde ruter til Fevang og Sørby, mens Dalen trafikerte Kodal - Sandefjord - Bogen. 
    Forøvrig kan nevnes at Finn Egil Johannessen, sønn av rutebileier Reidar Johannessen, har skrevet utførlig om lokal rutebilhistorie.

    År: 1928

    Kilde: lardex.net

  • Bilde av Thaulowfontenen

    Thaulowfontenen

    Et interessant bilde fra Chr. Hvids Plass med rutebiler og fontenen i forkant. Rutebilene tilhørte sannsynligvis Nils Bernard Gustavsen Bilruter som hadde holdeplass her,

    Til venstre og i bakgrunnen ses først Storggata 25 hvor lege Goller senere oppførte en privatbolig med legekontorer, senere ca år 2000 ble dette revet og erstattet med den kommunale omsorgsboligen Hvidtgården.
    Videre vi på sammme side av gata Storgata 27 - en staselig trebygning som har huset både rederikontorene til Anders Jahre og administrasjonen i Sandar kommune. Deretter ble det kontorer for ulike revisjon og regnskapstjenester

    År: ca 1925

    Kilde: lardex.net

  • Bilde av Chr. Hvidts Plass

    Chr. Hvidts Plass

    Oversiktsbilde fra Chr. Hvidts Plass og sydover Storgata. Sannsynligvis tatt fra bygget til Ivar Halvorsen Bakeri. Det ser veldig stille ut i gatene, og kanskje er det en søndag formiddag. Til venstre ses butikke til Hans Sperre, videre på venstre siden Nicolaysens Bokhandel, og på den andre siden Magnus Andersens rørleggerforretning.
    I forgrunnen Thaulowfontenen. Det er vanskelig å tidfeste bildet, men sannsynligvis begynnelsen av 1970 tallet

    År: ca 1970

    Kilde: lardex.net

  • Bilde av Chr. Hvidts Plass

    Chr. Hvidts Plass

    Oversiktsbilde tatt i forbindelse med planleggingen av nybygg på Halvorsens eiendom.
    Nybygget blir mellom Bakeribygget og Hotel Atlantic i 6 etasjer.

    Byggestart mars 2021.

    Bygget til høyere ble fasaden pusset opp høsten 2020.

    Foto: Lund, Sven Erik

    År: 2016

    Kilde: lardex.net

Innhold og bilder: © 2022 - Lardex - Meld deg på vårt nyhetsbrev

×
×
×
stort bilde