Anders Henrik Andersen
Stuertskolelærer, kokk-og lærebokforfatter A.H. Andersen kom til verden nyttårs-dagen 1865 i det gamle ladestedet Langesund ytterst i sagaens Grenmar, senere Langesundsijorden. Omkring år 1400 var Langesund - ifølge Alexander Bugge - en av landets viktigste havner, “mere søkt av utenlandske fartøier end Sandefjord og Kobbervigen”, og her lot Tordenskiold bygge sin kjente fregatt “Løvendals Galley" (1712)Som sin oppdragsgiver, Johan Bryde, ble Andersen sjømann i ung alder, og uten at det kan dokumenteres, er det sannsynlig at han seilte på skip som tilhørte Bryde da skipsrederen ansatte den 28-årige stuerten som landets første kokk- og stuert-skolelærer.
Etter å ha nedlagt et arbeid som var av grunnleggende betydning for hele skolearten, sa Andersen opp sin stilling, drog på hvalfangst og ble omsider fangstbestyrer for A/S “Laboremus”, et sandefjordsselskap tilhørende Dannevig & Co., som rundt 1910 fikk konsesjon på å drive hvalfangst ved Syd-Shetland. Selskapets første kokeri var et seilskip, ombygget i Porsgrunn, og 6. oktober 1910 seilte det ut ifra
Langesund med A.H. Andersen som fangstbestyrer. Skipet hadde fått navnet “Roald Amundsen" etter polarforskeren, som med “Fram" var på vei sydover. Ekspedisjonen med det lille seilskipskokeriet gikk til farvannet ved Syd-Shetland, og driften her er i hvalfangsthistorien blitt betegnet som en pionerinnsats.
Neste sesong satset A/S “Laboremus" atskillig sterkere, da selskapet i 1911 lot ombygge et stort dampskip til hvalkokeri og skaffet tre nybygde hvalbåter. I sesongen 1911/12 satte kokeriet rekord i produksjon av hvalolje på ett flytende kokeri. Roald Amundsen-navnet var blitt overført til det moderne kokeriet, og den tidligere stuertskolelæreren var fremdeles fangstbestyrer.Ifølge en velorientert muntlig kilde opplevde Andersen et meget dramatisk forlis i nærheten av Syd-Shetland, da kokeriet han var om bord i, brakk i to og sank. Andersen og hans unge nevø måtte hoppe i sjøen og ble plukket opp av en hvalbåt. Denne hendelsen er - så vidt vites - ikke blitt omtalt i litteraturen om norsk hvalfangst i Antarktis.
I november 1927, da Andersen var om bord i S/S “Oural” på hjemvei fra Det fjerne Østen, døde han av hjerteonde, og hans båre ble senket i Det indiske hav. Her hjemme fikk han et verdig ettermæle, og han har en stor del av æren for at Sandefjord kokk-og stuertskole fikk en solid start.
Kilde: Sandefjord kokk og stuertskole 100 år.
Kilde: lardex.net
Oscar Hansen var født i Sandefjord 17. mai 1862 og kom i sitt lange liv til å yte en fortjenstfull innsats på flere områder. Som mange andre gutter fra byen og distriktet gikk han tidlig til sjøs og gjorde tjeneste i byssa som 15-åring. Han avanserte til stuert og og gjorde tjeneste på hvalstasjoner på Hebridene og Færøyene, senere bl.a. på briggen “Brian”, som han også hadde rederansvar for. På vei til England med is forliste skuta i Den britiske kanal, og besetningsmedlemmene fikk bare med seg skipskompasset da de under akutt livsfare måtte gå i livbåten. Etter noen år til sjøs gikk Hansen i land, ble aspirant ved infanteriets underoffiserskole og tok senereeksamen der.Imidlertid avbrøt
han sin tjeneste i infanteriet og virket noen år som predikant i Den indre sjømannsmisjon, vesentlig i Nord-Norge. Forkynnervirksomheten fortsatte han med også etter at han var blitt lærer ved stuertskolen og hadde slått seg ned på Huseby i Sandar.
Hansen fikk stor anerkjennelse for sitt virke ved stuertskolen, og spesielt da styreformannen, konsul Johan Bryde, takket ham ved eksamensmiddagen 20. mars 1913. Skolen "hadde - ved Herr Hansens Evne til at lede og bibringe Eleverne Kundskaberne - vundet saa langt frem i Søkning og godt Omdømme, at der ikke kune siges for meget godt om hans Fortjenester av denne Gjerning”. Bryde avsluttet sin takketale med å ønske Hansen alt godt i hans nye stilling som proviantmester på Den Norske Amerikalinjes første skip i fast fart på USA, titusentonneren D/S “Kristianiafjord", der Hansen var blitt ansatt i konkurranse med en mengde søkere.
Oscar Hansen var en fremragende sanger, og allerede i tiden som underoffisersaspirant sang han ved operaforestillinger i Kristiania, der han deltok sammen med sangerinnen Christina Nilsson, Sveriges mest berømte sangerinne på den tiden. På sin skiftende og interessante livsvei var han dessuten bestyrer ved sjømannskirken i South Shields.Men Oscar Hansen satte spor etter seg også i sin hjembygd, der han var en markant skikkelse, som ble sterkt savnet da han gikk bort 93 år gammel.
Kilde: lardex.net
Nicolay Schrøder-Nielsen
Lengst tid som lærer og bestyrer hadde Nicolay Schrøder-Nielsen med en tjenestetid som dekker en tredjedel av skolens hundre år. Han ble tilsatt i 1913 og var ved skolen frem til høsten 1946.Schrøder-Nielsen var født 10. juli 1878 i Lillesand og vokste opp i det rike seilskutemiljøet på Sørlandet. Hans tenåringsliv ble merket av en alvorlig hendelse da han som førstereisgutt falt ned fra riggen på en skute. Etter flere måneders sykehusopphold i Sidney i Australia kunne 16-åringen endelig forlate hospitalet, fikk være med et skip til Kristiansand og stod en dag helt uventet hjemme i Lillesand, der han med glede og vemod ble hilst velkommen av sin mor, som var blitt enke under sønnens problemfylte førstereis. Han tok stuerteksamen i Sandefjord i 1895 og gikk i baker- og konditorlære i Kristiansand. Etter et opphold i Amerika tok han i 1905 handelsskoleeksamen ved Otto Treiders Handelsskole i Kristiania og slo seg siden ned i hjembyen, der han hadde bakeri og kolonialforretning, som han fortsatte å drive også et par år etter at han var kommet til Sandefjord. På tross av et travelt yrkesliv, læreboksarbeid m.m., fant han tid til å delta meget aktivt i byens religiøse liv og i lokalpolitikken. Han hadde formannsverv i Sandefjord menighetsråd og i indremisjonen, var i en årrekke kretskasserer i Vestfold krets av indremisjonen, deltok i “Blå Kors”-arbeidet og var en tid formann i forsorgsstyret og medlem av Sandefjord bystyre og formannskap.
Foruten å være en av de to forfatterne av “Matstell til sjøs", syslet Schrøder-Nielsen også med annen skribentvirksomhet. Han skrev dikt og
prologer, og i 1939 fikk han antatt en liten ungdomsroman på Indremisjonsforlaget i Oslo. Boken, “Gunnar på førstereis”, bygger på forfatterens egne erfaringer når han fører leseren inn i en følsom unggutts opplevelser og utvikling i et barskt seilskutemiljø og som pasient på et hospital i Brasil. Å drive kostholdsskole under okkupasjonsårenes strenge matrasjonering og uten fornying av utstyr og inventar bød på store problemer og ble en sterk personlig belastning. Dette- og en del motbør i arbeidet med en rask rehabilitering av skolen etter krigen - slet på kreftene. Før oppnådd pensjonsalder trakk han seg derfor tilbake og avsluttet i 1946 sitt lange og fortjenstfullc virke for skolen og skipsfarten. Nicolay Schrøder-Nielsen døde 14. januar 1947, og hans gravferd gikk fra Sandefjord kirke.
Kilde: lardex.net
John Pedersen Kjøll ble født 18. oktober 1907. Hjembygden var Eide på Nordmøre, en kystkommune langs Kjølfjorden og Komstadfjorden mellom Kristiansund og Molde. Etter framhaldsskole i Eide var han senere elev ved Høgtun Folkehøgskole iTorvikbukt på Nordmøre. I 1925 gikk han for første gang til sjøs da han mønstret som kjøkkengutt på et skip som var bestemt for Syd-Georgia. Her var han i fire år assisterende kokk på Prins Olav landstasjon, som tilhørte det engelske selskapet “Unilever". I 1929 var Kjøll elev nr. 801 på Sandefjord stuertskole og avla eksamen i januar 1930 med utmerkede karakterer. Han tok handelsskoleeksamen i Sandefjord i 1942.
Etter stuerteksamen tjenestegjorde han bl.a. som salongstuert på kokeriet S/S “Taffelberg" , som tilhørte den svenske rederen Irvin Johnsons selskap “The Kuergelen Sealing & Whaling Co. Ltd.”, Cape Town. Skipet ble i likhet med Prins Olav landstasjon disponert av A.C. Olsens rederi i Sandefjord, der Kjøll var ansatt i 14 år. Like etter krigsutbruddet i September 1939 lå “Taffelberg” i Bergen. Her mønstret han av og satte dermed punktum for sitt sjømannsliv. Kjøll gikk over i forsikringsarbeid, og under krigen var han agent og inspektør i selskapene A/S “Kalender” og “Hygea”. I årene 1943-46 drev han også en kristelig bokhandel i Horten, men hans livserning var først og fremst knyttet til Sandefjord kokk- og stuertskole, der han var lærer/bestyrer og senere rektor til sammen i 30 år fra 1946 til 1976 (fast ansatt 1947).
I likhet med sin forenger hadde Kjøll en rekke tillitsverv utenom skolen. Han var formann i Sandefjord indremisjon, var formann i indremisjo-
nens kretsstyre og sjømannsmisjonens kretsstyre, var et engasjert medlem av “Broderkretsen på havet” og i “Losje Kong Harald”, og han var vararepresentant til Sandefjord bystyre og medlem av Sandar skolestyre.
Kjølls lange tjenestetid som skoleleder ble preget av store forandringer og av en rik vekst i skolens liv, en utvikling som han selv i høy grad var med å forme, først og fremst lokalt, men også rent generelt for skoleslaget. Med sin medmenneskelige holdning og interesse for hver enkelt elevs velferd var han ofte til stor hjelp for unge mennesker, som av ulike grunner hadde behov for hjelp og støtte, noe de åpenbart har satt pris på, for det finnes knapt noen annen som i ettertid har fått så mange besøk av tidligere elever. Som mangeårig pensjonist er han fremdeles levende interessert i sin tidligere arbeidsplass, der han alltid er velkommen gjest.
Kilde: lardex.net
Arnold Caspari Myrvold
Også innlandsnorge ble representert blant skolens ledere da Arnold Caspari Myrvold ble rektor etter John P. Kjøll. Han er født 15. september 1922 i bygda som i dag har en av landets mest besøkte turistattraksjoner, “Blaafarveværket” på Modum, skog- og jordbrukskommunen som i sin tid hadde Norges største bergverk, koboltverket, høyt oppe i åsene.
Bade- og rekreasjonssteder, treforedlingsindustri og internasjonal skiflyvningsbakke forteller også om en mangeartet virksomhet. På Stalsberg var det aftenskole, og her var Myrvold elev i tre år før kokklæretid ved Modum Bad. I 1943 ble han, på dispensasjon fra reglene om fartstid, elev ved Sandefjord stuertskole og tok eksamen med kullets beste karakter. Siden fulgte videreutdanning ved Songe-Møllers Hotell-fagskole i Åsgårdstrand før den velutdannede fagmannen i 1949 mønstret på et av A/S Thor Dahls linjeskip med plass til passasjerer. Etter endt sjømannstid arbeidet han bl.a. en del år ved oslohotellet “Continental”.
Arnold Myrvold begynte som lærer ved Sandefjord stuertskole i 1961, ble siden skolens første inspektør og overtok rektorstillingen i 1976. Skolen var da midt oppe i en omstillingsprosess, som Myrvold ledet på en utmerket måte, men på tross av gode lederegenskaper ønsket han å gå til-bake til sin tidligere arbeidsplass i kjøkken og klasserom. Fra 1981 og til oppnådd pensjonsalder ni år senere kunne derfor mange elever dra nytte av hans rike yrkeskunnskaper. Hans omengelige vesen og egenartede humor sitter også i minnet hos dem som lærte ham å kjenne.
Kilde: lardex.net
Laurin Hansen er opprinnelig tromsøværing, men kom som 14-åring til Bergensdistriktet. Han er født 20. april 1940 da krigen mot tyske okkupasjonsstyrker raste som verst ved Narvik og lenger sør i landet, men i Tromsø kunne man ennå en tid heise det norske flagget Hurtigruteskipet M/S “Nordstjernen”, som jevnlig anløp fødebyen, ble flere somrer Hansens arbeidsplass da han var i 16-19-årsalderen, og om vinteren seilte han bl.a. som 2.kokk på linjeskip i utenriksfart. Etter kokkeksamen i Arendal i 1960 var han kokk på passasjerskip i rutene fra Bergen til Newcastle og Amsterdam, og hadde deretter 21 måneders sammen- hengende kokkhyre på M/S “Hafnia"s reise jorden rundt med opp til 45 dager i sjøen. Han tok stuerteksamen ved Bergen kokk- og stuertskole i 1966, og så fulgte noen års tjeneste som stuert på linjeskip med passasjerer. På de lange sjøreisene var det behov for et aktivt velferdsarbeid, der den energiske kokken og stuerten var en sentral person. Hansen har i alt 14 års fartstid, derav 14 måneder ubåt- tjeneste.
I årene 1970-77 var han lærer i kokkfag ved Bergen kokk-og stuertskole og ennomgikk samtidig en grundig videreutdanning, nemlig
grunnkurs i markedsføring, pedagogisk seminar, øvingslærerutdanning og årsenheter i bedriftslære og personaladministrasjon.
Etter 1977 var Hansen rektor ved Kristiansand kokkskole og rakk også å skrive “Bedriftslære for kokker og servitører" før han i 1981 overtok rektorstillingen ved Sandefjord kokk- og stuertskole etter Arnold Myrvold .Her har den foretaksomme skolelederen nedlagt et omfattende arbeid og er opptatt av å utvikle skolen til et enda bedre utdanningssted. Som sentralt oppnevnt medlem av en rekke utvalg og arbeidsgrupper har han dessuten vært med å utvikle ulike fagplaner innenfor studieretning for sjøfartsfag, Studieretning for husholdningsfag og for voksenopplæring (AMG-kurs). De uvanlig mange gjøremålene har imidlertid ikke hindret ham i å supplere egen utdanning, og i sin rektortid i Sandefjord har han gjennomgått halvårsenhet i yrkespedagogisk utviklingsarbeid, årsenhet i informatikk og datalære lederopplæring lederopplæring i den videregående skole (Levis) i regi av RVO samt Vestfold fylkeskommunes lederskole.Hansen var i noen år medlem av RVO s underutvalg for kosthold og ernæring, og har fra 1975 vært øvingslærer i praktisk lærerdyktighet for studenter ved Statens yrkespedagogiske høyskole, der han også har vært kursleder for 1-årig videreutdanning i bedriftslære. I 1987 tok han initia-
tiv til å omstrukturere NKS Bedriftslederskole til dagkurs (AMO-kurs), som en tid ble drevet i samarbeid med Friundervisningen i Sandefjord, der han nå er styremedlem . I samarbeid bl.a. med rektorene ved byens øvrige videregående skoler har han siden slutten av 80-årene deltatt i fylkeskommunens forberedelser til en samlokalisering av skolene til Bugården.
Utenom sine mange yrkesmessige plikter og oppdrag har Laurin Hansen vært idrettsleder, er for tiden medlem av Gjekstad og Østerøya idrettsforening (GØIF) og har ytterligere vist sosialt engasjement ved å åpne hjemmet sitt for to fosterbarn. en arbeidsglade og vel ansette rektoren er fremdeles i sine beste år, og det er grunn til å tro at han har atskillig å utrette i årene som ligger foran.
Kilde: lardex.net