RÅSTADVEIEN - EN TRIVELIG LANDEVEI TIL STOKKE SENTRUM.
Kommer du fra byen, begynner veien ved jernbaneundergangen like ved Vollane på Hasle. Den ender ved Stavnum nordøst for Råstad stasjon, der Kleppanveien tar over i retning Stokke sentrum.
Første og eneste tettbebyggelse langs veien er Unneberg, hvor det i nær og minneverdig fortid var både butikk og togstopp. Men fortsatt har Unneberg egen skole med høyt aktivitetsnivå.
Like etter Unneberg kan vi ta av til Mjølløst gård, som er omsorgs- og rehabiliteringsinstitusjon for mennesker med rusproblemer.
Videre mot Råstad går veien i smal bro over jernbanesporet, deretter passerer vi Fromgårdene før vi kommer til det store huset der From skole var i drift til 1966.
En periode etter det var det konfeksjonsfabrikk for arbeidsklær der, nå i 2018 er det agenturvirksomhet.
Så er vi straks fremme ved Råstad stasjon og krysset der veien til Torp tar av og som flyplassbussen kjører. Som jernbanestasjon ble Råstad nedlagt i 1978.

Les mer

I 2008 ble det opprettet stoppested for togreisende til og fra Sandefjord lufthavn Torp, samtidig som navnet ble endret til Torp stasjon. Derfra går det tilbringerbuss til og fra flyplassen.
Den gamle Råstad stasjonsbygning er blitt jernbanemuseum, der interesserte kan gjenoppleve litt av fortidens banemiljø. Like etter Råstad passerer vi krysset der Østre Råstadvei tar av, og langs veistrekningen kan vi se at det dyrkes mye frukt. Den store fruktdyrkeren er Nordre Bergan gård, som produserer egne merkevarer av epler, gresskar og honning for salg gjennom egen gårdsbutikk. Stavnumgårdene ved Råstadveiens slutt har historie tilbake til 1300-tallet, da Søndre og Nordre Stavnum tilhørte Oslo bispestol.

Trykk på de enkelte bilder for mer informasjon.
 

 • Totalt bilder i artikkelen: 3

  From skole / Råstadveien 186

 • Totalt bilder i artikkelen: 1

  Frombakken/Råstadveien

 • Totalt bilder i artikkelen: 2

  Jernbanebrua ved From/Mjølløst

 • Totalt bilder i artikkelen: 3

  Råstad stasjon

 • Totalt bilder i artikkelen: 1

  Råstadveien 45

 • Totalt bilder i artikkelen: 1

  Råstadveien 92

 • Totalt bilder i artikkelen: 4

  Råstadveien 92

 • Totalt bilder i artikkelen: 5

  Unneberg/Råstadveien

   
https://www.lardex.net