GOKSTADHAUGEN – KONGSHAUGEN, ET MINNE FRA VIKINGTIDEN

Etter at nyskjerrige begynte å grave i haugen på 1880-tallet og fant gamle trestykker, ble arkeologiske myndigheter varslet. Utgravningene startet deretter 27. april 1880. Stevnen til et vikingskip ble avdekket allerede første dag, og for første gang fikk verden se en til da ukjent rikdom fra vikingtid, heter det i Vestfold fylkeskommunes beskrivelse av Gokstadhaugen. Flere tusen mennesker valfartet til utgravningen, som den gangen foregikk med hakke, spade og finere redskaper. På et fotografi fra den tiden ser vi skipet og arbeidere som har gravet seg flerfoldige meter ned i haugen.

Les mer

Gokstadskipet ble målt 23,5 meter langt og 5,2 meter bredt. Det hadde plass til 16 roere på hver side. Bordgangen var klinket sammen med nagler og surret til spantene, noe som ga stor styrke, bevegelighet og sjødyktighet. Det antas at et firkantet råseil ga skipet en fart på minst 10-12 knop. Det restaurerte skipet har siden 1932 stått utstilt i Vikingskipshuset på Bygdøy. Her kan det passe å nevne at funnet av Gokstadskipet inspirerte sjøkaptein Magnus Andersen til å bygge skipskopien ”Viking” på Framnæs. Dette seilte han med mannskap over til verdensutstillingen i Chicago i 1893.
Lenge trodde arkeologene at stormannen de fant levningene av, var Olav Geirstadalv. Nyere forskning har avdekket at skipet ble bygget i år 901. Forskerne har funnet ut at da hadde Olav allerede vært død i 60 år. Stormannen i graven var utvilsomt en rik og viktig person. Det viser funnene av minst 12 hester og syv hunder i graven. i 1928 ble mannens levninger begravet på nytt. I 2007 ble blykisten med knoklene hentet opp igjen, til stor oppmerksomhet i media og blant skolebarn og fagfolk. Når vi spør hvordan skipet ble gravlagt så langt fra sjøen, er svaret at havet sto nesten fire meter høyere for nærmere tusen år siden.

I tillegg til det arkeologiske kan det være interessant å lese noe av det ”Sandefjords historie sett gjennom Sandefjords Blads spalter” skrev om en begivenhet med kongelig deltagelse en vakker julisøndag i 1929: ”Den høytidelige innvielse fant sted søndag 28. juli og ble neste dag referert over to hele sider. Man anslo menneskemassen til 10.000 – 12.000, med Kong Haakon i spissen. Ved haugen var det taler av Kongen, professor Brøgger, ordfører Klaveness og fylkesmann Meinich. Kl. 15 ga Sandeherred kommune lunch på Hotel Atlantic for omkring 100 herrer – ingen damer. Om kvelden var det folkefest, og ved 22-tiden ble det tent et stort antall fakler og et kjempebål på toppen av Gjekstadåsen.
Trykk på de enkelte bildene for mer informasjon.
 

  • Totalt bilder i artikkelen: 2

    Utgraving

  • Totalt bilder i artikkelen: 6

    Skipet

  • Totalt bilder i artikkelen: 16

    Div. arrangement

   
https://www.lardex.net