Bedriften Ditmar Enge as ble startet av Ditmar Enge den 9. mars i 1905 da han overtok Johs Helleruds barberforretning i Torvgaden 10. Det er ikke kjent hvordan det gikk med barbersalongen, men etter hvert så han seg om etter andre inntekskilder, og han kjøpte eiendommen Kongens gate 37, hvor han startet med salg av ting han selv snekret sammen som medisinskap, syskrin, leker ol. Etter hvert sikret han seg også agenturer for  elektriske artikler som støvsugere, komfyrer, kjøleskap, lamper mm. Noe ble omsatt ved dørsalg, men den 26. oktober 1936 startet han  firmaet Ditmaer Enge as.

 

 

 

Les mer

Det første butikklokalet var i skreddermester Wiklunds går i Thor Dahls gate 21. Denne gården lå ganske langt opp mot Torvet. (husnumrene begynte fra brygga med AS Thor Dahls bygning som Thor Dahls gate 1)
De første årene med krig og okupasjon var tunge for en bedrift i denne bransjen, og selv med hardt arbeid fra Ditmars Enge selv, ble det ikke så ut av forretningsdriften. Ditmar Enge døde den 15. november 1945, og da hadde barna Gunnar  og Else Enge gått inn og overtatt driiften. I tillegg til å ha blitt tidlig med i bedriften utdannet Gunnar Enge seg til telegrafist og ble sjømann. Han var også ute på hvalfangst i etterkrigstiden. Mens han var til sjøs sto søsteren Else - nå Stousland i butikken.
I 1948 kom salgsmannen Finn Wang-Nilsen innom for å selge lamper, og han tilbød gratis opphenging av lamper i kommisjon. Da tok det ikke lang tid før Ditmar Enge as hadde fått en ny ansatt. I oktober samme år kjøpte Wang-Nilsen seg inn i bedriften med en halvpart, og ble ansatt som kontorsjef.
Det var begynnelsen på en ekspangsjon for bedriften. Gunnar Enge var en dyktig tekniker og kunne "reparere alt". Gunnar Enge og Finn Wang-Nilsen hadde et meget godt samarbeid gjennom mange år, og bedriften og ble etter hvert en av de største innen sitt område i byen. Bedriften hadde forlengst flyttet til Torggata 22 og 24. Da Losje Stadig Haab & Ansgard kom med byggeplaner i Dronningens gate 1-3 sikret bedriften seg store og moderne butikklokaler her. Tidlig på 1960 tallet monterte  firmaet sitt første fellesanlegg for fjernsyn i Hystadveien 15, og senere kom det samme i Fjellveien 2. I 1979 ble Te-Sat as en egen antenneavdeling. i 1979 dør også Gunnar Enge plutselig.
I 1987 døde Finn Wang-Nilsen, og firmaet får en ny ledelse. Steinar Reppesgård kommer inn som ny daglig leder.
I 1981 ble bedriften omstrukturert med 5 avdelinger og 5 medarbeidere får tilbud om å kjøpe seg inn i bedriften - Steinar Reppesgård (radio og TV verksted), Thorbjørn Sørensen (hvitevareavdelingen), Hans Fredrik Gulliksen (RTV-avdelingen), Per Ludvig Andersen (installasjoneavdelingen) og Christel Noeen (kontoravdelingen). 
Firmaet ble etter hvert medlem av Expert-kjeden (nå Power). Omsetningen økte også stort etter hvert og var i 2004 ca 30 millioner kroner.
Bedriften har flyttet ut av sentrum og til Nedre Gokstad vei 5 i Sandefjord.
 

  • Totalt bilder i artikkelen: 1

    Avisutklipp

  • Totalt bilder i artikkelen: 1

    Butikkfasade

  • Totalt bilder i artikkelen: 1

    Dødsfall