D/S NICHOLAS CUENO

Tilbake til søk
NICHOLAS CUENO
Nasjonalitet
Norge
Skipstype Dampskip
Off nr 5602939
Byggeår 1907/04
Byggenr 65
Bruttotonn/BT 1.050
Nettotonn/NT 916
Dødvekt/TDW 1.150 T.
Skipsbeskrivelse Dampskip
Skipsfunksjon/bruk Fartøy for stykkgods og frukt
Hastighet Hastighet ikke registert
Drivstoffkapasitet Kapasitet ikke registert
Maskin-/motordetaljer
Maskin-/motorbygger A/S Akers mek. Verksted, Oslo, Norge
Informasjon om rederi, rederiselskap og verft
Rederi
Fra - Til
1907 -
Norge
Sted Sandefjord
Reg havn Flekkefjord

1907 Bygget som Nicolas Cuneo (Bernhard Hanssen), Flekkefjord.
1934 Overført til Skibs-AS Aramis (Bernhard Hanssen), Flekkefjord.
1936 Solgt til L. A: Larssen, Rasvåg,Flekkefjord.
1940 Solgt til West India Fruit & Steamship Co. Inc. (Norfolk, VA, USA), Puerto Cortes, Honduras.
1942 Sunket av U 571

Oversatt avisutklipp fra The New York TimesUtgitt: 5.februar, 1913
United Fruit fartøy på grunn i Long Beach

NICHOLAS CUNEO på grunn og redningsmannskaper når ikke havaristen.
 En av den norske handelsflåte flåte.
 En annen fruktbåt kom i havn, medbringende besetningen fra skonnerten SAN MERTENS, som ble forlatt i sjøen.

Kombinasjonen av nordvest storm og høy sjø fra syd var nok igårmorges til å drive den norske dampbåten NICHOLAS CUNEO, ankommende fra de Vestindiske øyer med en last med frukt, hardt og høyt på grunn utenfor Long Beach. Hun var der fremdeles siste natt, og sjøen rundt var av en slik størrelse at Point Lookout livreddere under kommando av kaptein Georg van Nostrand, ikke kunne få båt på vannet for å komme ut til den uheldige damperen.
Det var straks etter midnatt i går at CUNEO, i dårlig sikt og kjempende mot høy sjø, plutselig gikk på grunn utenfor Long Beach. Der, to timer senere, oppdager Point Lookout livreddere henne. Tre mann fra redningskorpset ble utkalt, og gang på gang forsøkte de å sjøsette båten sin i de store bølgene, bare for å få bevis på at det ikke lot seg gjøre etter å ha blitt kastet på land igjen.
Været var dårlig ved midnatt da CUNEO gikk på, med dårlig sikt og hard nordvest vind med store bølger fra syd som rullet inn mot land. Denne kombinasjonen ble for mye, og satte navigatørene på prøve. De store bølgene satte CUNEO ut av kurs, og satte henne på land på de store sandbankene som skjermer sydøst kysten av Long Island.
Ved solnedgang livredderne doblet sin anstrengelse for å komme ut til CUNEO. Men også dette forsøket med topptrente roere, slike som de fra Point Lookout Life Saving Station, ble satt ut i kampen med de store bølgene som rullet mot land, den ene etter den andre. Til slutt, rundt klokken 8, etter omtrent et dusin forsøk på å nå frem til CUNEO, måtte de oppgi kampen og vente på bedre vær. De ventet fremdeles siste natt, også denne morgenen vil de gjøre atter et forsøk på å nå frem til havaristen.
I mellomtiden er det blitt beordret taubåter fra New York for å assistere CUNEO, og på høyvann i dag forsøke å dra skipet ut på dypt vanne. CUNEO har en besetning på tretti offiserer og underordnede. Man tror ikke at det finnes passasjerer om bord på denne reisen, da hun pleier å ta med passasjerer fra Vestindien til New York.
CUNEO er innleiet av United Fruit Company. Hun er et skip på 1.034 tons, og en av de mange i flåten av fruktbåter som bærer det norske flagg. Havarisakkyndige på stedet i går kveld var av den oppfatning at hun ville være omtrent uskadd når hun blir brakt flott senere på dagen.
Under tiden CUNEO stod på grunn ved Long Beach kom en annen fruktbåt, SIXAOLA, i havn. Også denne fra Vestindien, kom i havn med skipperen og et mannskap på fem fra skonnerten SAN MARTENS av Nova Scotia. SAN MARTENS ble forlatt i sjøen 8.januar. De ble reddet av en annen skute og brakt til San Andreas, hvor den britiske konsulen sendte dem til New York som konsulære passasjerer på SIXOLA.
 

  • NICHOLAS CUENO

    NICHOLAS CUENO

I mars 1903 kunne Bergens Mek Værksted leverte sitt byggenummer 130 fra utrustningskaien i Solheimsviken. Under navnet BELITA ble skipet overlevert til D/S A/S Belita og registrert som Flekkefjords første moderne damper.
Allerede i juni 1903 fulgte DS JOSEPH DI GIORGIO fra Framnæs mek Værksted i Sandefjord til D/S A/S Joseph di Giorgio.
De to første fruktdamperne gav støtet til en serie kontraheringer og selskapsetableringer. Selskapene Avance og Vestindien ble stiftet som flerskipsselskaper, som var i nyskapning i næringen. I løpet av fem år etter at Bernhard Hanssen overtok sitt første skip, disponerte han en flåte på åtte fruktskip og stod derved som en av landets ledende redere i traden.
I 1904 i februar fikk han sitt neste skip fra Framnæs mek. Værksted, DS ADAS levert til selskapet D/S A/S Atlas. Neste var DS NICHOLAS CUENO i april 1907 til D/S A/S Avance.

Utarbeidet av: Samlet og bearbeidet av Ragnar Iversen
   
https://www.lardex.net